SOŠ a SOU Hustopeče

Prezentace firem na Malířské centru

Dne 15. 3. 2024 proběhla v prostorách Malířského centra prezentace firem PPG Deco Czech a.s., Spokar a.s. a Ciret s.r.o. Akce se zúčastnili žáci prvního, druhého a třetího ročníku učebního oboru Malíř a lakýrník, odborní učitelé a učitelé odborného výcviku. 

V první části prezentace hovořili k žákům zástupci firem Spokar a.s. a Ciret s.r. o., které se zabývají výrobou aplikačních pomůcek. Mezi ně patří různé druhy štětek, štětců, válečků, fólií, pásek a brousících materiálů. Tyto aplikační výrobky a pomůcky jsou lehké a jsou vyrobeny z různých druhů štětin – přírodních i umělých nebo kombinací těchto materiálů. Byly nám předány praktické rady ohledně přípravy štětců před použitím a pro nanášení nátěrových hmot. 

 V druhé části prezentovala nové výrobky a materiály firma PPG Deco Czech – přední výrobce nátěrových hmot a dalších speciálních výrobků v ČR, sdružuje oblíbené značky Primalex, Balakryl, Johnstone´s a Bondex. 

Byli jsme seznámeni s výrobkem Primalex beton efekt, který vytváří věrnou imitaci přírodního betonu. Zástupce firmy také poukázal na praktické využití a zpracování tohoto výrobku. Budoucí malíři a lakýrnici měli možnost si na místě vyzkoušet jeho aplikaci a zároveň vytvářeli i kreativní struktury. Firma PPG Deco Czech také představila Mozaikové omítky, které vytváří dekorativní povrch dlouhodobě odolný povětrnostním vlivům. Tyto omítky se vyznačují mechanickou odolností a dobrou přilnavostí. Prohlédli jsme si připravené vzorky mozaikových omítek před a po nanesení na podklad. 

Poslední část se zaměřila na výhody, rozdíly a použití jednotlivých nátěrových hmot řady Primalex, které se nejčastěji používají na našem domácím trhu.  

Prezentace v Malířském centru umožnila žákům setkání s novými výrobky a produkty a byla tak přínosnou akcí pro praktickou přípravu a rozšíření odborných dovedností. 

Ing. Renata Jaborníková