SOŠ a SOU Hustopeče

Prezentace firem

Dne 23. 3. 2023 proběhla v prostorách Malířského centra naší školy prezentace firem PPG Deco Czech a.s., Spokar a.s. a Ciret s.r.o. Akce se zúčastnilo celkem dvacet žáků učebního oboru Malíř a lakýrník. V první části prezentovala nové výrobky a materiály firma PPG Deco Czech – přední výrobce nátěrových hmot a dalších speciálních výrobků v ČR, sdružuje oblíbené značky Primalex, Balakryl, Johnstone´s a Bondex.
Žáci byli seznámeni s výrobkem Primalex beton efekt, který vytváří věrnou imitaci přírodního betonu. Zástupce firmy také poukázal na praktické využití a zpracování tohoto výrobku. Budoucí malíři a lakýrnici měli možnost si na místě vyzkoušet jeho aplikaci a zároveň vytvářeli i kreativní struktury, pro které mohou nalézt inspiraci i na internetových stránkách. Firma PPG Deco Czech také představila barvu proti nasákavosti Polyurex, se kterou je možno vytvářet vysoce odolné nátěry dřeva. Lazuru Dixol, která je vhodná pro nové i renovační nátěry, ale také pro nátěry hraček a dětského nábytku. Obdobným materiálem je i Sportakryl, který má atest zdravotní nezávadnosti.
Vyzkoušeli jsme si tyto materiály a pomocí aplikačních pomůcek jsme vytvářeli nátěry na dřevěném podkladu. Dalším zajímavým výrobkem, který byl žákům představen, byl Primalex Bacteria Resist, který je vysoce krycí a odolný vnitřní nátěr doplněný technologií ACTIVE SILVER TECHNOLOGY, ta odolává růstu bakterií a plísní na povrchu nátěru. Proto se doporučuje zejména do nemocnic, klinik, školek, škol a hotelů.
V druhé části prezentace hovořili k žákům zástupci firem Spokar a.s. a Ciret s.r. o., které se zabývají výrobou aplikačních pomůcek. Mezi malířské a lakýrnické aplikační pomůcky patří různé druhy štětek, štětců, válečků, fólií, pásek a brousících materiálů. Tyto aplikační výrobky a pomůcky jsou lehké a jsou vyrobeny z různých druhů štětin – přírodních i umělých nebo kombinací těchto materiálů. Žákům učebního oboru Malíř a lakýrník byly předány praktické rady ohledně přípravy štětců před použitím a pro nanášení nátěrových hmot.
Prezentace v Malířském centru umožnila žákům setkání s novými výrobky a produkty a byla tak přínosnou akcí pro praktickou přípravu a rozšíření odborných dovedností.
(R. Jaborníková)